0 554 292 59 61
tren
Sosyal Medya Hesaplarımız

İddet Müddeti Nedir? İddet Müddetinin Kaldırılması

12 Temmuz 2019
6 kez görüntülendi

İddet Müddeti Nedir? İddet Müddetinin Kaldırılması

Medeni Kanuna göre boşanma davası bittikten sonra boşanan kadının yeniden evlenebilmesi için 300 gün süre verilir. Bu süreye iddet müddeti denir. Kısacası iddet müddeti, kadının boşanma sonrası bekleme süresidir. Bu süre içerisinde boşanan kadın yeniden evlenmek isterse, öncelikle iddet müddeti kaldırma davası açması gerekmektedir. Eskişehir Avukatları arasında yer alan Av. Evren Demircan olarak bu tur dava sonrasında bu durumun olabileceği bilgisi taraflara bildirilir.

İddet Müddeti Süresi

Evliliğin istenildiği gibi gitmediği durumlarda çiftler, birbirlerine boşanma davası açarlar. Boşanma davasının sonuçlanması ile birlikte kadın, yeniden evlenmek için 300 gün beklemek zorundadır.
Peki, bu 300 gün bekleme süresinin mantığı nedir? Bu 300 gün sürenin amacı, kadının olası bir hamileliği durumunda doğacak olan çocuğun soybağının belirlenmesidir. Boşanma sonrası bekleme süresi yani iddet müddeti süresi sadece kadın için geçerli bir durumdur. Boşanma kesinleştikten sonra erkek, istediği zaman evlenebilmektedir. O yüzden iddet müddeti, erkek için geçerliliği söz konusu bir kavram değildir.

Boşanma Sonrası İddet Müddeti Nasıl Kaldırılır?

Boşandıktan sonra bekleme süresini kaldırılmak isteyen kadın, bekleme süresi kaldırma dilekçesi veya iddet müddeti kaldırma dilekçesi ile birlikte yetkili mahkemeye bu davayı açabilir. Öncelikle iddet müddetinin kaldırılması için kadın, gebeliğinin olmadığını kanıtlamak zorundadır. Bu durumda hastaneden alınacak bir raporla dava sonuçlanabilir.

İddet müddeti kaldırma davası açarken kişilerin uzman bir boşanma avukatından destek almaları davanın çabuk sonuçlanmasını sağlayacaktır. Böylece dava, 1 hafta ile 1 ay arasında sonuçlanabilir. Öte yandan boşanma sonrası iddet müddeti kaldırılma davaları bireysel bir şekilde açılır ise gerekli prosedürlerde yanlışlar yapılabilir.  Yapılacak yanlışlıklar, davanın 5-6 ay sürmesine sebep olabilir.
Boşanma sonrası bekleme süresinin ( iddet müddeti ) kaldırılması için açılacak davalarda görevli mahkemeler, Aile Mahkemeleridir.

İddet Süresinde Hamilelik Ve Doğum

İddet süresi boşanma davasının sonuçlanmasıyla başlamaz, boşanmaya dair mahkeme kararının kesinleşmesiyle başlamaktadır. Boşanma kararı temyiz edilerek Yargıtay‘a gönderilmiş ise ve boşanma süreci 1-2 yıllık temyiz süreci sonunda netleşmişse bu sürede kadınların başka ilişkileri olabilmekte ve “iddet süresi içinde hamile kalmak” olası duruma gelmektedir.
Eğer boşanma süreci içinde ya da iddet süresi sona ermeden bir başka erkekten hamile kalınmışsa, boşanma kesinleşse dahi annenin hamile kaldığı erkekle evlenmesi kanunen mümkün değildir.

İddet Süresinde Doğan Çocuk

Boşanmanın kesinleştiği tarihten itibaren 300 günlük süre içerisinde doğan çocuğun babası, Medeni Kanun”daki babalık karinesi gereği aksi kanıtlanıncaya kadar boşanılan koca kabul edilecektir.

Eskişehir Avukat Evren Demircan’a iletişim bölümünden mail veya telefon aracılığı ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM

  1. Mustafa dedi ki:

    İyi günler efendim sizlere sorum olacaktı 8 tane tapu var dedem babamdan önce mefat etti .dedemden babama düşen 8 tapu var hiseli amcamlarla. 3 amcam 1 halam var bizde 4 kişiyiz annem 3 kardeş. Ama bunlar kendi aralarında en iyi yerleri kendilerine yazmış lar bize en kötü yer bırakmışlar .en iyi imarlı yerde bizde hiseliyiz bu yerleri kendim ihale satışa çıkara bilirmiyim tek tek tapuları. Ve bu tapular nekadar maliyet çıkar efendim yerleri antalyada.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?