0 554 292 59 61
tren
Sosyal Medya Hesaplarımız

Çiftlik Bank Nedir ?

12 Temmuz 2019
1 kez görüntülendi

Çiftlik Bank Nedir ?

Çiftlik Bank Nedir; Çiftlik bank, internet üzerinden oynanan sanal bir oyundur. Kişiler siteye üye olduktan sonra sanal tarım yatırımları gerçekleştirir. Yatırım üzerinden %40 oranında kar elde edilir. Asıl kazancın üyelik sisteminden geldiği iddia edilmektedir. Sistem içindeki ödeme trafiği “Papara” adı verilen yazılım kullanılarak sağlanmaktadır. Çiftlik Bank’ın sermayedarı K.K.T.C menşeili Fame Game Software Ltd. isimli bir firmadır.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, somut mal ve hizmet satışı olmadan internet üzerinden sanal alemde yüksek kar vaatleri sunarak ve reel anlamda piyasalarla örtüşmeyen, kar vaatleri ile insanları aldattıklarını ve belli bir sistem ile bir anlamda “Saadet Zinciri” kurduklarını ifade etmektedir.

Çiftlik Bank’ın Sistem kurgusu kapsamında üyelerinden topladığı paralarla hayvancılık sektörüne yatırım yapıldığı, bunun sonucundan elde edilen ürünlerin kendi tesisleri içinde işlendiği, bu sayede üretim-tüketim zinciri içinde üretici, toptancı, bayii, perakendeci karının tamamının kendi sistem kurgusu içinde olması nedeniyle katılımcılarına yüksek kazanç sundukları yönündeki, gerçeği yansıtmayan, sistemin işleyişinde referans geliri sistemiyle daha sonra ortaya konulan bayii-şarküteri yapılanmasındaki üyelik-kazanç-komisyon oranları gibi unsurlar dikkate alındığında Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun 80.maddesine aykırılığı Bakanlıkça tespit edilmiştir.

Çiftlik Bank Piramit Satış Sistemleri

MADDE 80 – (1) Piramit satış; katılımcılarına bir miktar para veya malvarlığı ortaya koymak karşılığında, sisteme aynı şartlar altında başka katılımcılar bulma koşuluyla bir para veya malvarlığı kazancı olanağı ümidi veren ve malvarlığı kazancının elde edilmesini tamamen veya kısmen diğer katılımcıların da koşullara uygun davranmasına bağlı kılan, gerçekçi olmayan veya gerçekleşmesi çok güç olan kazanç beklentisi sistemidir.

(2) Piramit satış sisteminin kurulması, yayılması veya tavsiye edilmesi yasaktır.

(3) Bakanlık, piramit satış sistemleri ile ilgili gerekli incelemeleri yapmaya ve varsa elektronik sistemin ülkemizde durdurulması dâhil ilgili kamu kurum veya kuruluşlarıyla iş birliği içinde gerekli önlemleri almaya yetkilidir.

300 binden fazla üyesinden yüz milyonlarca TL para toplayan Çiftlik Bank oyunu için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan sonra Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da harekete geçti ve Bakanlık, oyun hakkında hukuki süreç başlattı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Çiftlik Bank isimli oyuna ilişkin şikayetler üzerine ön inceleme ve soruşturma aşamalarını tamamlamıştır. Çiftlik bank hakkında nitelikli dolandırıcılık suçunun vukuu bulduğu sonucuna varmıştır. Bakanlık Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştur.

Çiftlik Bank’da Uyuşmazlığın Çözümü

1-) 6502 Sayılı Kanun ve ilgili mevzuat kapsamında yaşanan ihtilaflara ilişkin bilirkişi hakem ya da mahkeme gibi davranarak çözüm getirme yetkisi bulunmadığından uyuşmazlıkların çözümünde genel hükümler çerçevesince adli yargı makamlarına başvurulması gerekmektedir.

2-) Öncelikle söz konusu uyuşmazlık sebebiyle, Çiftlik Bank katılımcılarının sisteme üye olmak ve para yatırmak suretiyle uğradıkları zararların tazmini için İHTARNAME çekilmesi gerekmektedir.Çekilen ihtarname ile borçlu temerrüde düşürülür.İhtarnamenin noter vasıtasıyla çekilme zorunluluğu vardır. İhtarname ile borçlu borcunu ödememekle hem davaya muhatap olacağını hem de asıl borcuna ek olarak mahkeme masrafları, faiz, avukatlık ücretleri gibi ek mali külfetlere katlanmak zorunda kalacağını öğrenecektir. İhtarname bu haliyle hem alacaklı hem de iyi niyetli borçlu için faydalı bir yoldur; ihtarname bu yönüyle borçluya uyarı niteliğindedir.

Çiftlik Bank, katılımcılarına karşı borçlu sıfatı taşımaktadır. Katılımcıların paralarını geri çekebilmeleri için vaat edilen sürelere uyulmamış olması, sistemin faaliyetlerini durdurmuş olması ve üyelik sözleşmesine aykırı tutum ve davranışları, katılımcılar lehine hak yaratmış olmaktadır. Alacak hakkının faiziyle yerine getirilmesi için çekilen ihtarname talep ve ileride açılacak dava kapsamında delil niteliğindedir.

3-) Sisteme üyelik sözleşmesi ile üye olunmaktadır. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın da yapmış olduğu açıklamalar doğrultusunda mağdur katılımcılar Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayette bulunabilirler. Söz konusu kurumsallaşma ile yapılan faaliyetler Türk Ceza Kanunu’nun 158.madde kapsamında nitelikli dolandırıcılık suçunu oluşturmaktadır. Dolandırıcılık suçu için şikayet süresi yoktur. Dava, zamanaşımı sürelerine tabiidir.

4-) Çiftlik Bank’ın katılımcılar ile arasındaki sözleşmeye aykırı davranması sebebiyle katılımcıların ” Sebepsiz Zenginleşme” hükümlerine dayanarak alacak haklarını açacakları alacak davası ile ileri sürmeleri, dava ve talep etmeleri mümkündür.

Eskişehir Avukat Evren Demircan’a iletişim bölümünden mail veya telefon aracılığı ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

ETİKETLER

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?