0 554 292 59 61
tren
Sosyal Medya Hesaplarımız

Boşanma Davaları Ne Kadar Sürer ?

12 Temmuz 2019
1 kez görüntülendi

Boşanma Davaları Ne Kadar Sürer ?

Aile Hukuku’nda  ” Boşanma Davaları ” hakkında net bir şey söylemek mümkün değildir. Ancak süreci etkileyen nedenler nedeni ile dava süresi uzayabilir veya daha da kısa sürebilir. Süreci etkileyen sebepler ise ;

– Davanın bulunduğu şehir ve mahkemelerinin yoğunluğu,
– Tarafların üzerlerine düşen görevleri eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi ( dilekçe, delil vb. )

Yukarıda belirttiğimiz nedenler davanın sürecini büyük ölçüde etkiyebilecek sebeplerdir. Bazı durumlarda evlilik eşler arasında sadece kağıt üzerinde kalmış olsa da eşlerden birbirlerine zarar verebilmek için dava sürecini uzatma veya ayrılmak istememe gibi nedenlerden dolayı da dava uzayabilmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Davaları

Bu tarz boşanma davası ; eşlerin anlaşmalı olarak birlikte başvurdukları veya birinin açtığı diğerinin de şartları kabul ettiği davalardır. Anlaşmalı boşanma davaları çekişmeli boşanma davalarına göre daha hızlı sonuçlanmaktadır.

Fakat Anlaşmalı Boşanma Davası için belirli şartlar bulunmaktadır ;

– Evlilik tarihi ( Nikah Kıyıldığı Tarih Baz Alınmaktadır ) en az 1 yıl sürmüş olması
– Tarafların mahkemeye anlaşmalı boşanma için başvurmuş olması
– Tarafların mahkeme huzurunda boşanma iradesini açıklaması

Anlaşmalı boşanma davalarında süreç taraflar, velayet, nafaka veya mal paylaşımı için kendi aralarında anlaşmış olması gerekmektedir. Mahkemede tarafların bizzat bulunması gerekmektedir. Eğer taraflar mahkemeye gelmez ise ( Yurt Dışında olması bir şey fark etmiyor ) boşanma davası gerçekleşmez.

Çekişmeli Boşanma Davaları

Anlaşmalı boşanma dışında kalan bütün davalara çekişmeli boşanma davası diyebiliriz. Bu dava türü eşlerden biri boşanmak istemez, nafaka, velayet, mal paylaşımı gibi noktalarda anlaşamadıkları durumlarda mahkemece incelenip karar verilmesine tarafların dinlenmesi, delillerin incelenmesi gibi sürecin baya detaylı ve yoğun olduğu dava türleridir. Bu yüzden bu dava türlerinde dikkatli ve detaylı bir şekilde ilerlemelisiniz.

Boşanma Davalarında Avukat Tutma Zorunluluğu Var mıdır ?

Hukuk alanında davaların avukat aracılığı ile takip edilmesi zorunlu değildir. Bu yüzden özel olarak avukat tutma zorunluluğunuz bulunmamaktadır. Ancak aile hukuku alanında konulara hakim avukatlar ile çalışmanız sizlerin menfaatine olacaktır.

Boşanma Davalarında Merak Ettikleriniz ?

** Boşanma Davalarında Nafaka + Maddi Manevi Tazminat Talep Edebilir miyim ?
Evet boşanma davalarında nafaka, maddi ve manevi tazminat talep edebilirsiniz. Bunun hakkında mahkemelerce gerekli incelemeler sağlanır ve sonuçlandırılmaktadır.

** Ziynet Eşyalarım Eşimde Bunları Talep Edebilir miyim ?
Evet Boşanma davasında bunları talep edebilirsiniz.

** Evliliğim 1 yıl olmadı fakat boşanmak istiyorum !
Anlaşmalı boşanma davası açılamaz fakat çekişmeli olarak boşanma davası açılabilir. Çekişmeli boşanma davalarında herhangi bir süre bulunmamaktadır.

Eskişehir Boşanma Avukatı olarak sizlere açılmış veya yeni açmayı düşündüğünüz davalarında yardımcı olabiliriz. Bizlere iletişim bölümünden ulaşabilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?