0 554 292 59 61
tren
Sosyal Medya Hesaplarımız

Babalık Davası Nedir

25 Kasım 2020
3 kez görüntülendi

Babalık Davası Nedir

Babalık davası,  en basit hali ile tarif etmek gerekir ise, çiftlerin nikâhsız meydana gelen çocukların babasının saptanması ve baba olduğu ileri sürülen kişinin, çocuğu nüfusuna alması için açılan davalar babalık davası olarak isimlendirilebilir. Babalık davası direk olarak babaya açılabileceği gibi, söz konusu baba gaip ise ya da ölmüş ise, mirasçılara da açılabilir.

Babalık Davası Açmanın Şartları Nelerdir ?

Babalık davası çeşitli kişiler tarafından açılabilir. Örneğin evlilik dışı ilişkiler de baba çocuğu kabul etmiyor ise, babalık davasını anne açabilir. Ya da bebeğin vasilerinden herhangi biri babaya karşı babalık davası açabilir. Babalık davasını kendisini kabul etmeyen babaya karşı çocukta açabilir iken, tam tersi durumda söz konusu olabilir. Yani baba mahkemeye giderek çocuğun kendisinin olduğunu ve babalık davası açmak istediğini söyleyebilir.

Babalık Davası Ne Kadar Sürer ?

Babalık davasını anne açacak ise ve söz konusu çocuk evlilik dışı olmuş ise, anne bu davayı çocuk doğmadan önce veya çocuk doğduktan bir sene sonrasına kadar açabilir. Burada ki 1 sene resmi sınır olarak belirlenmiştir. Eğer babalık davasını anne değil de, devlet tarafından atanan kayyum açacak ise resmi süre olan 1 yıl, kayyumun atanmış olduğu tarihten itibaren başlar. Babalık davasını çocukta açabilir. Çocuğun babaya karşı babalık davası açabilmesi için reşit olması ve kayyum atanmamış olması gerekmektedir. Çocuk reşit olduktan sonra 1 sene içerisinde babaya karşı babalık davası açabilir.

Babalık Davası Nasıl Sonuçlanır ?

Evlilik dışında meydana gelen çocuklarda eğer anne karşı tarafa babalık davası açar ise mahkeme dna raporu ile çocuğun anne ve babasını resmileştirir. Dna testi sonu çocuk gerçekten dava açılan babanın ise, çocuk eşit şartlar da babanın mirasçısı olur. Bunun yanı sıra eğer anne ve baba evli ise çocuk ailenin soyadını alır. Anne ve baba bekar ise, çocuk annenin soyadını alır. Eğer baba ölmüş ise ve babalık davası olumlu sonuçlanmış ise, babanın mirasçıları çocuğa karşı yükümlü olurlar. Baba çocuğu kabul ederse dava düşer.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?